Vught: 073 6577877

info@hetbesteoor.nl

St. Michielsgestel: 073 8440009

smg@hetbesteoor.nl

Best: 073 6577877

info@hetbesteoor.nl

Wat is slechthorendheid

De problemen met slechthorendheid worden veroorzaakt door problemen in het middenoor of het binnenoor. Wanneer het slechthorendheid wordt veroorzaakt door het middenoor, is er sprake van een geleidingsprobleem. Geluidstrillingen worden niet goed naar het middenoor geleid. Dan trilt het trommelvlies niet hard genoeg of een van de gehoorbeentjes komt niet in beweging. Vaak komt dit door vocht in het oor of een infectie. Dit is meestal te verhelpen. Wanneer er sprake is van problemen met het binnenoor, dan spreekt men van een perceptieve slechthorendheid. Het geluid wordt niet goed doorgegeven aan de hersenen. Bijvoorbeeld door beschadigingen aan het slakkenhuis of de gehoorzenuw. Dit komt vaak door lawaai of ouderdom, maar kan ook erfelijk zijn.

Vormen van slechthorendheid

Slechthorendheid heeft vele oorzaken. Het kan erfelijk of aangeboren zijn, maar ook gaandeweg het leven ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van slechthorendheid:

  • Slecht gehoor door het ouder worden. Dit is de meest voorkomende oorzaak van slechthorendheid. Deze zogenaamde ouderdomsslechthorendheid ontwikkelt zich vaak zo langzaam dat de persoon daar zelf niets of nauwelijks iets van merkt. Deze oorzaak van slechthorendheid is vaak erfelijk.
  • Gehoorbeschadiging door lawaai waardoor de haartjes in het slakkenhuis in het binnenoor permanent beschadigd raken.
  • Druk op de oren door oorontstekingDit komt hoofdzakelijk voor bij kinderen die regelmatig last hebben van middenoorontsteking. Bij het overgrote deel van de kinderen gaat dit vanzelf over of wordt het probleem verholpen met medicijnen of door het plaatsten van buisjes. In enkele gevallen houden kinderen een gehoorprobleem over aan een oorontsteking.
  • De Ziekte van Ménière. Het binnenoor werkt niet goed. Deze ziekte komt bij 1 op de 1000 mensen voor. Klachten als duizelingen, oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies zijn het gevolg. Het gehoor wordt steeds slechter en na enkele jaren is er vaak een blijvend gehoorverlies. De Ziekte van Ménière komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar.
  • Tinnitus of Oorsuizen. Het betreft geluiden die niet in de omgeving veroorzaakt worden, maar die in iemands gehoorsysteem ontstaan. Het is in feite een storing aan het gehoor.

Testen op slechthorendheid

U hoort het soms niet zo goed meer? Laat u informeren door de deskundige audiciens van 't Beste Oor. Zij informeren u graag over de mogelijke oorzaken en hulpmiddelen. Ook kunt u een hoortest doen. Maak een afspraak bij de locatie in uw buurt.

Afspraak plannen?

Afspraak maken

© 't Beste Oor 2024
Created by